9. 3. 2023

Vysoká vlhkost vzduchu: strašák pro váš byt i zdraví

Vysoká vlhkost vzduchu: strašák pro váš byt i zdraví
Orosená okna, nepříjemný zápach, plíseň na zdech. Je vám to povědomé? Pak možná i vy ve svém bytě bojujete s nadměrnou vlhkostí. Jak s ní rázně a hlavně jednou provždy zatočit?

Na kvalitě bydlení záleží

Pronajímaný byt by měl být v co nejlepším stavu, aby přilákal slušné nájemníky. Vysoká vzdušná vlhkost a její projevy v podobě vlhkých zdí a zatuchlého vzduchu však dobrý dojem zrovna nedělají. Bohužel se ale nejedná jen o problém estetický, negativně se totiž podepisuje i na kvalitě bydlení a neblaze se promítá i do zdraví obyvatel bytu. Vytváří totiž ideální klima pro plísně a roztoče, kteří pak způsobují nejrůznější nemoci, alergie, astma či dýchací potíže. Vlhké zdi jdou navíc ruku v ruce také s nezanedbatelnými tepelnými a energetickými ztrátami, což se projeví i na vašich účtech

Zdroje vlhkosti aneb kdo za to může

Za nadměrnou vlhkost v bytě či domě může celá řada faktorů, například stavební poruchy v podobě netěsnící izolace nebo zatékající střechy. Produkujeme ji však i my, lidé, dýcháním a pokožkou totiž odpařujeme velké množství vody. Souvisí ale také s běžným provozem domácnosti, ať už jde o sušení prádla, žehlení, vaření nebo koupání. V neposlední řadě svůj díl sehrává i špatná údržba domu – od nedostatečného větrání až po vytápění.

40 až 60 %. Ani míň, ani víc

Optimální vlhkost vzduchu, která je klíčem ke zdravému a spokojenému bydlení, by se měla držet kolem 45 až 60 % v zimě a mezi 40 až 55 % v létě. Aktuální hodnotu ve svém domově zjistíte prostřednictvím vlhkoměrů. Odhalit vám ji ale pomohou i některé indicie, stačí jim jen věnovat pozornost. Jestli se vám rosí okna a zrcadla, při vaření se sráží kapky kolem sporáku nebo špatně schne podlaha a prádlo, pak to může signalizovat, že máte tu „čest“ s nadměrnou vlhkostí. Je tak nejvyšší čas začít jednat.

Bojovníci proti vlhkosti, spojte se

Osvědčeným způsobem, jak snížit vlhkost, představuje správné větrání. V zimních měsících by mělo být krátké, ale intenzivní. Na pootevřenou ventilačku proto zapomeňte, vzduch by se nevyměnil efektivně. Vhodným řešením není ani větrání šokem, kdy otevřete jedno okno v místnosti dokořán na 10 minut. Ochladí se totiž při něm i okenní tabulky. Ideální je udělat na dvě minuty průvan v celém bytě a otevřít všechna okna dokořán. Tak starý vzduch rychle vyženete, aniž by se okna stihla příliš ochladit. Zapomínat nesmíte ani na topení, zahříváním se totiž vlhkost odpařuje a díky tomu pak utíká ven. Udržujte v místnostech konstantní teplotu, protože s výkyvem teplot dochází i k výkyvům vlhkosti.

Vytvoření správné vlhkosti vzduchu přispívá k pocitu tepelné pohody a zvyšuje atraktivitu bytu pro další potenciální nájemníky. Ve zdravém a kvalitním prostředí totiž chce bydlet každý.