1. 12. 2022

7 tipů, jak vyzrát na zdražování. Na čem v domácnosti ušetřit?

7 tipů, jak vyzrát na zdražování. Na čem v domácnosti ušetřit?
Velkým tématem posledních měsíců se staly ceny energií. Ty prudce vyskočily nahoru a výrazně tak zatížily rodinné rozpočty. Řada z nás proto přemýšlí, jak a na čem v domácnosti nějakou tu korunu uspořit. Přinášíme tipy, se kterými vám to půjde snadno a nebudete kvůli tomu ani muset obětovat svoje pohodlí. Kromě financí navíc ušetříte také váš čas a ještě prospějete životnímu prostředí.
Netopte víc, než potřebujete
Přetápění nedělá dobře ani organismu, ani peněžence. Každý stupeň navíc znamená o 6 % vyšší spotřebu energie. V obýváku, v kuchyni či v dětském pokoji se doporučuje 20-22°C, v ložnici o 2°C chladněji a v koupelně naopak o 2°C tepleji. Odcházíte-li do práce, snižte teplotu na 17°C nebo 18°C, v případě delší nepřítomnosti pak na 15°C. Pohlídejte si, aby topení nepřekrývaly záclony ani závěsy a cirkulaci tepla do místnosti nebránil nábytek.
 
Nastal čas na LED svítidla
Klasickým žárovkám odzvonilo, nastal čas vyměnit je za výhodnější LED svítidla, která mají až o 85 % nižší spotřebu a až 15x delší životnost. V obchodě nehleďte na cenu, ale zajímejte se o jejich světelný výkon a barevnou teplotu. Jen žárovka vás ale nespasí, zbytečné svícení se totiž výrazně propíše do vašich účtů za elektřinu. Zhasínejte proto vždy, když opouštíte pokoj.
 
Dávejte pozor na písmenka i stand-by režim
Provoz spotřebičů vás stojí několik tisíc korun ročně, svůj díl v tom sehrává i populární stand-by režim, který znamená další stokoruny navíc. Spotřebiče proto vypínejte síťovým vypínačem, případně je vytáhněte ze zásuvky – což by mimochodem mělo být samozřejmostí, když opouštíte domov na delší čas. Při nákupu spotřebičů si všímejte, do které energetické třídy spadají. Nově se pro štítky používá jednotná škála A-G, přičemž platí, že nejúspornější jsou ty s označení A.
 
Perte na 40°C
Klíčovým faktorem pro spotřebu praček je teplota vody při praní. Běžné prádlo, jako jsou trička a kalhoty, stačí prát na 40°C. Energeticky náročné programy typu předpírka nebo vyvářka můžete omezit, většinu bakterií totiž zničí už teplota 60 °C. Změnou teploty z 90°C na 60 °C snížíte spotřebu energie o 25 %. Pračku a další energeticky náročné spotřebiče zapínejte v době platnosti nízkého tarifu.
 
Remoska, mikrovlnka – vaší (staro)noví parťáci
Ušetřit se dá i v kuchyni. Při vaření dávejte jen tolik vody, kolik skutečně potřebujete. K dovaření využívejte zbytkové teplo po vypnutí sporáku – to stejné platí i při pečení. Hodně udělá i vhodné nádobí – nezapomínejte na pokličky a hrnce používejte takové, které svou velikostí odpovídají dané plotýnce. K ohřátí menšího množství jídla použijte mikrovlnku a elektrickou troubu vyměňte za úspornější remosku.
 
Nádobí přenechejte myčce
Mytí nádobí nepatří zrovna mezi oblíbené domácí práce. Teď máte další argument, proč tuto činnost přenechat myčce: ušetříte tak 30 až 65 % vody. Při mytí nádobí ve dřezu spotřebujete 15 litrů a dalších 5 až 10 potom „vezme“ oplachování. O úspoře času, který získáte ročně k dobru, ani nemluvě. Jak naložíte s týdnem volna navíc?
 
Koupel? Ne, děkuji, raději sprchu
V koupelně se radši sprchujte, oproti koupeli tak ušetříte 30 až 50 litrů vody. Řečí peněz vás sprcha vyjde zhruba na 8 Kč, lázeň ve vaně asi na 35 Kč. Za úvahu stojí i nákup nové úsporné sprchovací hlavice či namontování šetřiče vody, který hlídá průtok. Kombinací obou ušetříte až polovinu teplé vody. Šetřič můžete použít i na WC.
 
Už víte, jaký krok uděláte jako první, abyste ulevili vašemu rodinnému rozpočtu?