22. 7. 2022

Tržní, reálný a garantovaný nájem – jaký je mezi nimi rozdíl?

Tržní, reálný a garantovaný nájem – jaký je mezi nimi rozdíl?

Chystáte se nabídnout svoji nemovitost k dlouhodobému pronájmu a snažíte se stanovit vhodnou výši nájemného? V takovém případě jste se jistě setkali s termíny jako tržní, reálný nebo garantovaný nájem. Co vlastně tyto pojmy znamenají, jak se od sebe liší a který z nich je pro vás ten nejvýhodnější? 

Tržní a reálný nájem

Výše takzvaného tržního nájmu odráží aktuální situaci na trhu s nemovitostmi. Je to cena, kterou uvidíte na realitních serverech u nabídek pronájmů. Výše tržního nájmu je ovlivněna různými parametry, mezi které patří například lokalita, dispozice, rozloha nebo stav nemovitosti. Jak přesně určit výši tržního nájmu si můžete přečíst třeba v našem článku Kolik si říci za nájem, abych se neošidil. Díky přiměřené cenové nabídce můžete pronájem bytu výrazně urychlit a snížit tak riziko, že bude nemovitost delší dobu neobsazená.

Reálný nájem potom znamená množství peněz, které vám vaše pronajatá nemovitost měsíčně opravdu vydělává. Vychází tedy z nájmu tržního, od kterého je třeba odečíst všechny dodatečné náklady, které vám z pronájmu nemovitosti plynou.

Pronájem tzv. „na vlastní pěst“ totiž přináší určitá rizika a možné komplikace, kterým se jako majitel mnohdy nemáte šanci vyhnout. Zejména v současné koronavirové době hrozí například to, že nájemníci přestanou spolehlivě platit nájemné, anebo že se budou dožadovat jeho snížení. O nemovitost se budete muset také starat, řešit případné závady a kontrolovat, zda nedochází k poškozování vašeho majetku. To vás bude stát určité množství času a energie, které byste jinak mohli věnovat třeba vašim koníčkům nebo rodině. Zároveň tyto aktivity také sníží váš výsledný zisk.

Na kolik si ceníte vlastního času? Už jste se setkali s neplatičem? Kolik požadavků od vašich podnájemníků ročně vyřídíte? Spočítejte si reálný zisk z pronájmu vaší nemovitosti v naší Kalkulačce.

S garantovaným nájmem máte jistotu

Garantovaný nájem, který našim klientům poskytujeme, je o 15 až 20 % nižší oproti nájmu tržnímu v závislosti na délce naší spolupráce a počtu bytů, které nám do péče svěříte. Na druhou stranu ale získáváte garanci, že o vaši nemovitost bude po všech stránkách náležitě postaráno. A co je nejlepší – vy pro to nebudete muset dělat vůbec nic. Z pronájmu pro vás již nebudou plynout žádná rizika či nejistota, zda budete mít každý měsíc nájem na svém účtu. Garantovaný nájem od nás budete dostávat i v případě, že bude vaše nemovitost nějaký čas neobsazená. Najít do vašeho bytu či domu spolehlivé nájemníky už je totiž naše starost. Stejně jako vyřízení přepisů služeb a energií, kontroly stavu bytu či řešení případných oprav nemovitosti.

Jak si zajistíte garantovaný nájem?

Pro sjednání garantovaného nájemného nejdříve sami odhadněte výši tržního nájmu. Následně se s vámi setkáme přímo ve vaší nemovitosti, společně ji prohlédneme a domluvíme se na výši nájmu garantovaného. Jakmile si odsouhlasíme veškeré smluvní podmínky, práce tím pro vás končí. Čeká vás jen starost, jak naložíte s pravidelným garantovaným příjmem z pronájmu.