Autor: Viktor Mejzlík
27. 7. 2022

Jak porazit inflaci? Investujte do nemovitostí, jde to i bez hypotéky

Jak porazit inflaci? Investujte do nemovitostí, jde to i bez hypotéky
Následky koronavirové pandemie, podzimní energetická krize, válka na Ukrajině nebo všeobecné zdražování. Všechny tyto faktory výrazně ovlivňují dění na českém realitním trhu. Rostoucí inflace nemilosrdně ukrajuje velké sousto z nastřádaných úspor, peníze uložené na spořicích účtech se tak začínají znehodnocovat. Čím dál více lidí proto hledá způsob, jak své finance ochránit.. 

Realitní trh jako přístav stability 

Češi dlouhodobě věří investicím do nemovitostí. Realitní trh si totiž stále udržuje relativně vysokou míru stability a výnosnosti. V současné době jim však v nákupu brání především vysoké úrokové sazby hypoték, kterými se Česká národní banka snaží krotit rozdivočelou inflaci. Po posledním skokovém zdražení o 1,25 % už dvoutýdenní repo sazba vzrostla na 7 %. A protože se od základní úrokové sazby odvíjí úročení komerčních úvěrů, znamená to znatelné zdražování hypoték

Jde to i bez hypotéky 

Na přehřátém trhu proto nyní dochází k ochlazení, meziročně se o polovinu propadl objem a počet poskytnutých hypoték a spolu s ním i počet prodaných nemovitostí. To se už projevilo v nezvykle široké nabídce, nemovitosti na prodej přibývají nejrychleji za posledních osm let. Pryč jsou tedy loňské „sněhy”, kdy hypotéky v Česku zažívaly svůj velký boom a silná poptávka po nemovitostech podstatně převyšovala slabou nabídku. Dnes je všechno jinak.  

Nemovitostní dluhopisy jako ochrana před inflací 

Jak tedy ochránit vaše pracně nastřádané úspory před plíživou silou jménem inflace, která nemilosrdně ukrajuje z vašeho bohatství? Investovat do nemovitosti můžete i bez hypotéky. Pokud máte naspořenou menší částku, klidně i v řádu od desítek tisíc, zvažte nákup nemovitostních dluhopisů. Ty hrají i v této turbulentní době významnou roli, představují totiž velmi vyvážené a konzervativní aktivum, které přináší zajímavý roční výnos.  

Proč dluhopisům věříme? 

Inflace je v současnosti hodně vysoká, i přesto se však nákup dluhopisů vyplatí. Pořád totiž zapíšete menší ztrátu vašich finančních prostředků. Zároveň je třeba si uvědomit, že inflace tady s námi nebude několik dlouhých let. Když tedy zprůměrujeme roční výnos z dluhopisů, které představují střednědobou až dlouhodobou investici, tak to znamená, že v delším časovém horizontu průměrnou roční inflaci určitě porazíte. Největší výhoda dluhopisů tkví v tom, že nesou fixně definovaný výnosový úrok. V případě našich pětiletých dluhopisů, do kterých můžete investovat už od částky 50 000 Kč, je to 5,05 % p.a.  

Co děláme s penězi, které nám investoři svěří? 

To, co umíme. Kupujeme za ně nemovitosti. Když je třeba, tak je opravíme. A pronajmeme je do služby Garantovaný nájem. My tak vyděláme na výplatu investičního výnosu. A naši klienti tak společně bezpečným způsobem investují do nákupu nemovitostí bez rizik a starostí spojených s péčí o nemovitost. 

Nákup dluhopisů je bezpečná konzervativní investice, která stojí za úvahu a hlubší poznání.  

Chcete vědět víc?

Ozvěte se nám, rádi vám poradíme, jak nechat peníze pracovat pro vás. 

Pracovat u nás je skvělé.
Podívejte se, koho zrovna hledáme do týmu.