23. 11. 2023

5 tipů na úklid domácnosti bez chemie

5 tipů na úklid domácnosti bez chemie
Úklid domácnosti je prvním krokem ke zdravému životu. Se zdravým si ale moc nerozumí to, co k úklidu běžně používáme. Kdo chce domov uklízet šetrně ke zdraví svému, rodiny i planety, má už dnes z čeho vybírat. A ne, neznamená to, že musí začít používat drahé, ale méně účinné eko přípravky. Někdy stačí jen chytře vybírat a za méně peněz pořídíte dokonce více muziky.

 

Většinu našeho času trávíme doma. A přesto si tento bezpečný prostor vesele zamořujeme dráždivou chemií běžně obsaženou v klasické úklidové drogerii. Ropné deriváty a syntetické látky jsou funkční, neviditelné a jejich vedlejší účinky nejsou okamžitě identifikovatelné. Jen si ale nemysleme, že našemu zdraví nějak prospívají, natož potom přírodnímu prostředí, kam následně nevyhnutelně přecházejí.

Naštěstí na trhu existuje ekologická alternativa – šetrná, odbouratelná a zcela přírodní. O tipy na šetrný úklid domácnosti se s námi podělila Veronika Sixtová ze společnosti Tierra Verde, která se ekologické drogerii věnuje přes tři roky. A nebojte, ekologický úklid už dávno neznamená, že máte k dispozici jen vodu a ocet.

1. Nádobí bez zbytků chemie

Saponát na nádobí. Povinná výbava každé kuchyně, o které běžně moc nepřemýšlíme. Mycí prostředek na talířích, hrncích a sklenicích rozpouští mastnotu, odstraňuje zbytky jídla a dodává jim lesk. I po opláchnutí mohou na nádobí zůstat chemická rezidua. A my i naše děti z něj potom bez obav jíme. Nemělo by nám být proto jedno, co je v těchto přípravcích obsaženo.
 

Ekologickou cestou je gel na nádobí od Tierra Verde, který obsahuje čistě přírodní tenzidy a vůni mu dodává taktéž přírodní citronová silice. Ekologická alternativa se vyrovná konvenčním saponátům silou, jedinou nevýhodou je fakt, že při 15 °C tuhne a lehce mění barvu. To je ale malá daň za mycí přípravek, který je z 99,9 % přírodního původu, nemyslíte?

2. Účinné ale šetrné praní prádla

Praní je další z činností, které se v našich domovech věnujeme prakticky denně. Naše kůže je nonstop v kontaktu s oblečením nebo ložním prádlem, proto na scénu vstupuje stejná otázka jako u nádobí. Záleží nám na tom, co v prádle po praní zůstalo? Lidem s citlivější kůži ano, protože pro ně jakékoliv zbytky chemie znamenají podráždění, vyrážky a další kožní obtíže.


Agresivní prací prostředky nejsou jediným způsobem, jak docílit čistého prádla. Skvrny stačí namočit a ošetřit cíleně, obecně potom prát v přípravcích obsahujících přírodní mýdla (žlučová, olivová, z mýdlových ořechů…) a zvážit potřebu parfemace, která je častým zdrojem podráždění. Po praní s mýdlem je, zejména pokud doma máte kojence, vhodné prádlo nechat v pračce vymáchat a vymýt z něj zbytky pracího prostředku. A třešničkou na dortu je potom péče o samotnou pračku, která nebude jen účinněji prát, ale také vám déle vydrží.

tierra-verde.png
VĚDĚLI JSTE, ŽE značka Tierra Verde je zastřešující značkou, kterou mnozí z vás znají pod staršími názvy jednotlivých produktových řad? Drogerie Yellow & Blue, kosmetiku Mama Natura, menstruační kalíšek Gaia Cup nebo tašky a sáčky od Casa Organica. To jsou všechno výrobky moravské firmy, které dnes najdete pod značkou Tierra Verde.

3. Univerzální ekologický čistič

Ke komukoliv přijdete, můžete se spolehnout, že doma ukrývá skříňku zasvěcenou běžné domácí chemii. Čističe, písky, dezinfekce, mýdla, odmašťovače, přípravky na okna, na krby, proti plísním. Nikdy jsou to skříňky i dvě. Přitom tolik drogerie není k úklidu reálně potřeba. Určitě vás překvapí, s čím vším si poradí univerzální čistič od Tierra Verde.


Většina prostředků na úklid má ve své podstatě velmi podobnou funkci, to cílené zaměření je především marketing. Jestli umýváte kachličky v koupelně, sporák, podlahu v obýváku, leštíte okna nebo třeba jen myjete tenisky, obvykle vám při úklidu pomáhají jen dvě chemické reakce – emulzifikace mastných látek a oxidace usazenin. A obě vám umí nabídnout jedna lahev přírodních saponinů z mýdlových ořechů, která se může pyšnit přísnou certifikací Ecogarantie.

4. Minimalismus v domácím úklidu

Ekologický úklid nemusí být jen o nákupu specializovaných přípravků, které jsou vyrobené šetrně s přírodou. Malinko pracnější cestou je vsázka na úplný úklidový minimalismus – jedlá soda a kyselina citronová. V případě nouze může sáhnout po ještě účinnějším prášku prací sody obohacené kyslíkem, který si poradí s mastnotou i čištěním odtoků.


Tato svatá trojice má společné to, že jsou to ničím neředěné sypké látky, takže za své peníze dostáváte maximální účinek. Chce to jen přijmout fakt, že o úklidu budete muset malinko víc přemýšlet a v začátcích se neobejdete bez kapky experimentování. Odměnou vám ale bude čistá domácnost, kde po dráždivé chemii není ani stopy.

tierra-verde2.png

5. Vůně čistoty

Čistá rovná se voňavá. Tak to máme už v hlavě nastavené. Vůně se ale do naší domácnosti dostává formou nevhodných syntetických parfémů, které ačkoliv konejší naši mysl, neprospívají našemu tělu. Mnohem častěji jsou zdrojem alergických reakcí. Vůni přitom do domova lze dostat i formou přírodních silic, které obsahují osvěžovače vzduchu Tierra Verde nebo BIO esenciální oleje používané v aromaterapii.


Zamyslet se nad tím, jak naše domovy uklízíme, není nikdy na škodu. My to našim klientům připomínáme při každém stěhování do jejich nového bytu, protože zdraví a spokojený život spolu s ohleduplností k životnímu prostředí patří mezi naše nejvyšší priority.

Na nájemníky bytů spravovaných VITOM realitním ekosystémem proto čeká v novém domově startovací balíček od Tierra Verde a zároveň 15% slevový kód VITOM15.


Jsme moc rádi, že se v Brně našly dvě firmy, které to s udržitelností myslí vážně. Spolupráce VITOM a Tierra Verde je ukázkou toho, jak inspirovat svět k šetrnějšímu životu.